Vestea dimineții pentru pensionarii români, direct de la Minister. Pensiile din 2024, ”o formă de respect pentru români”

de: Alexandru Puiu
21 11. 2023

La scurt timp după votul decizional din Camera Deputaților, prin care s-a votat noua lege a pensiilor, ministrul Muncii a făcut mai multe declarații importante pentru pensionarii români vizavi de ce-i așteaptă în 2024.

Noua lege a pensiilor, în opinia Simonei Bucura – Oprescu, este o formă de respect de respect atât pentru românii care au muncit, cât și pentru cei care activează în prezent în câmpul muncii. Legea urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și să fie publicată în Monitorul Oficial, ca în 2024 să-și facă simțite efectele în piață.

Citește și: Pensionarii români nu mai au din ce să trăiască, sunt nevoiți să lucreze: Adevărata dramă după o viață de muncă, cum sunt umiliți bunicii noștri

Noua lege a pensiilor din România, un proiect extrem de important

„Astăzi împreună avem în atenţie un proiect extrem de important în România, un proiect care îşi dorește să aducă echitate românilor, să aducă pensii care reprezintă o formă de respect, atât pentru românii care au muncit, dar şi pentru românii care muncesc. Noua lege are două elemente importante – contributivitatea şi munca. Aceştia sunt cei doi piloni pe care se bazează reforma pe care o facem, astfel încât la muncă egală să avem venituri egale ale pensiilor”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, în plenul de luni al Camerei.

În condițiile în care erau mari dubii că toți parlamentarii vor fi de acord cu adoptarea unei legi atât de importante pe ”repede înainte”, ministrul și-a exprimat speranța că deputații vor lucra în echipă.
Citește și: Anunțul dimineții pentru pensionarii români de la Ministerul Muncii. Ce se întâmplă cu pensiile în 2024, oficial

„Cred că este important ca fiecare dintre noi, astăzi, în ceea ce priveşte acest proiect de lege să arătăm că suntem o echipă. Aceeaşi echipă care reprezentăm interesele românilor. Și înţelegem cât de important este, pe de o parte, să adoptăm acest act normativ în procedură de urgenţă, aşa cum a aprobat Biroul permanent. Dar, în acelaşi timp la timp, pentru a fi gata cu reforma astfel încât Comisia Europeană să elimine acel 9,4 care ar fi îngheţat pensiile românilor până în 2070. Contăm pe susţinerea dumneavoastră pentru acest proiect de lege şi împreună ne dorim ca, în anii ce urmează, românii să se bucure de prevederile pe care acest proiect le aduce”, a concluzionat ministrul Muncii.

Legea pensilor vine cu majorări în 2024

Noua lege a pensiilor s-a bucurat la finalul zilei de luni de votul afirmat al deputaților cu 199 ”pentru”, 39 ”contra” și 17 abțineri. În practică, printre altele, legea va mări treptat vârsta de pensionare în România la 65 de ani pentru femei până în 2035 și va legifera majorarea anuală a pensiilor de la 1 ianuarie în fiecare an, sub forma unei indexări cu rata inflației și majorarea salariului mediu pe economie. În septembrie 2024 se va realiza și indexarea pensiilor cu noua lege.